divendres, 6 de gener del 2012

Indignant pujada tarifària al transport públic

Ja és un clàssic que aprofitant l'entrada d'any s'apugin les tarifes de molts serveis, entre ells, també els transports públics. Aquest any, però, la pujada ha estat encara més acusada en percentatge relatiu a l'any anterior, agreujat per la pèrdua de poder adquisitiu de les famílies, donat el conjunt de mesures d'austeritat que està aplicant el govern de Catalunya i també el d'Espanya. D'això en parlarem en detall algun altre dia.

La pujada ha estat tant brutal com un 12% en els títols de la T-10 (que representen el 84% dels bitllets venuts), d'acord amb les dades proporcionades pel diari Público. Segons la Generalitat, "és necessari recaptar perquè la caixa està buida a causa d'una mala política de finançament del sistema de transport".

A través d'aquest blog vull mostrar la meva indignació respecte aquesta mesura: sóc un usuari habitual de  Rodalies i metro de Barcelona des de fa més de 10 anys i deixeu-me dir que actualment trigo uns 10 minuts més a arribar al meu lloc de treball que fa 10 anys. Impressionant la involució que estem patint en aquest país.

Apart d'això estic cansat de veure gent saltant-se les valles, o bé entrant al transport enganxats a altres passatgers per tal de no pagar el bitllet. És tal la quantitat i les formes de saltar-se les barreres que la setmana passada vaig veure una parella de turistes bocabadats i incrèduls amb les formes incíviques d'accedir al transport public per part d'alguns ciutadans.

Així doncs, si realment és tant necessari recaptar del transport públic sabudament deficitari proposo que es facin controls per comprovar que realment es paguen els bitllets. Potser si evitessim el frau no seria tant deficitari. Reclamo la presència d'un personatge que habitualment es trobava als trens de Rodalies desaparegut des de fa un temps: el revisor. I és que durant l'últim any potser l'he vist una única vegada.

No és per incitar a la desobediència civil, però si tota la pressió del dèficit del transport públic s'ha de carregar als pocs usuaris que religiosament paguem els nostres bitllets, potser haurem de canviar d'actitud i saltar-nos també les barreres. Econòmicament és molt més eficient viatjar sense bitllet i pagar la ridícula multa que et puguin posar un cop l'any al coincidir amb el revisor al tren.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada